Please turn
the light back
on so we can
continue working.

Domen adlarının müddəti bitdikdən sonra nə baş verir?

/05

Projects of Azerbaijan

Ümumiyyətlə, domen adları və sayt ünvanları mənasını verən domen adları satın alındığı tarixdən etibarən bir il ərzində etibarlıdır, ona görə də domen adının qeydiyyatı qeydiyyatdan keçən şəxsin ona əbədi sahib olması demək deyil.

Domen adları qeydiyyatdan keçdikdə məhdud müddətə “icarəyə verilir”. İcarəyə götürmə müddəti başa çatdıqda, onun istifadəsinin davam etdirilməsi üçün yenilənmə haqqı ödənilməlidir. Bununla belə, bir çox insanlar bilmirlər ki, onların domen adı müəyyən müddətdən sonra yenilənməlidir və ya yenilənmə tarixini unudurlar, bu da başqasının domen adını alması ilə nəticələnə bilər.

Domen adının müddəti bitdikdən sonra nə etməli?

Çox vaxt domen adınızı qeydiyyatdan keçirdiyiniz domen və hosting şirkətləri domeninizin yenilənmə tarixi yaxınlaşmazdan əvvəl xatırlatma mesajları göndərəcək ki, vebsaytınızı işlək vəziyyətdə saxlamaq şansınızı əldən verməyin. İdeal olaraq, domen adınızı müddəti bitməzdən əvvəl yeniləməlisiniz.

İnternet saytları adlarına görə deyil, İP ünvanlarına görə müəyyən edir; buna görə də saytların saxlandığı hər bir veb server domen adlarını IP ünvanlarına çevirmək üçün Domen Adı Sistemi (DNS) serverinə ehtiyac duyur.

Domen adlarının müddəti nə vaxt bitir?

Domen adının həyat dövrünün mərhələləri var: Qeydiyyata alına bilən, Yenilənmiş, Müddəti bitmiş, Geri qaytarılma, Gözləmədə olan düşmə/silinmə.

Müddəti bitmiş domen qeydiyyatçı tərəfindən bir gün ərzində və ya iyirmi dörd saatdan sonra deaktiv edilir və domen "downgrade" və ya "müddəti bitmiş" kimi istinad edilir. Bu o deməkdir ki, təkcə veb-sayt deyil, həm də domenlə əlaqəli e-poçt hesabı qeyri-aktiv olur. Bununla belə, bir domen adının müddəti bitdikdən sonra onun dərhal oyundan çıxdığını deyə bilmərik. Bir gündən qırx günə qədər registrator tərəfindən müəyyən edilmiş yeniləmə və gecikmə haqqını ödəməklə domen adınızı yenidən yeniləyə bilərsiniz.

Burada bilinməsi lazım olan başqa bir vacib məqam odur ki, domen adının müddəti bitdikdə, yenilənmədikcə başqa domen və ya hostinq şirkətinə ötürülə bilməz.

Yuxarıda qeyd olunan 40 günlük müddətin uzadılmaması ilə geri alma dövrü adlanan 30 günlük müddət başlayır və bu müddət ərzində əksər registratorlar domen adında olan məlumatları silməyə başlayır. Domen adı internetdən tamamilə silinə bilər, yəni parametrlərinizi və məlumatlarınızı geri almaq baha başa gələ bilər. Çünki əksər qeydiyyatçılar domen adınızı bərpa etmək üçün yüksək ödəniş tələb edəcəklər. Buna görə də, tövbə prosesinə düşməmək üçün diqqətli olmalısınız.

Yekun mərhələ 30 günlük ödəniş müddətindən sonra başlayan beş günlük “ gözlənilən silinmə ” müddətidir və domen adınızın silinməməsi üçün heç nə edə bilməyəcəksiniz . Bu müddət ərzində domen adınızı yeniləyə bilməzsiniz.

Yeni bir IP ünvana işarə edən yeni veb sayt üçün bütün bu mərhələlərdən keçmiş domen adının təkrar istifadə etmək imkanı, gözlənilən silinmə adlanan bu 5 gündən sonra başlayır.

İşimizi sevirik
/11
Gəlin biznesdən danışaq
Amma birinci siz...

Fikrinizi təsvir edin. Nə qədər çox detal bir o qədər yaxşıdır. Bundan sonra nə olacaq: biz 3 iş saatı ərzində cavab veririk; birlikdə layihənizi tez zənglə müzakirə edirik; POA-dan gözəl bir təklif alırsınız.

Xidmətlərimiz

Məlumatlarınız